نویسنده :EL! Z
تاریخ:چهارشنبه 8 مرداد 1393-02:54 ب.ظ

بیماری درختان میوه هسته دار - انبونک یا خیارک آلو

انبونک یا خیارک آلو  Taphrina pruni

منشا بیماری انبونک آلو دقیقا مشخص نشده است. عامل این بیماری تا سال 1893 در دنیا نامشخص بود و در ایران اولین بار در سال 1325 توسط اسفندیاری از اردبیل گزارش گردید.
هم اکنون علاوه بر اردبیل از مناطق ارومیه، شمیران، قزوین و طالقان گزارش شده است. الهی نیا نیز انبونک آلو را از فومن و صومعه سرا در گیلان جمع آوری و تشخیص داده است. خسارت این بیماری در نواحی پرباران و خنک شدیدتر می باشد.



علایم بیماری
اولین علایم بیماری به صورت جوش های سفید روی میوه ظاهر می شود و همزمان با رشد میوه گسترش پیدا کرده، تمامی سطح میوه را می پوشاند. هسته میوه جوان رشدش متوقف شده، قهوه ای، چروکیده و پوک می گردد. طول میوه آلوده گاهی به پیش از ده برابر طول میوه سالم می رسد و گوشت داخل آن اسفنجی می گردد. میوه آلوده غالبا بدشکل، خمیده، به رنگ قرمز بوده، سپس به رنگ خاکستری در می آید. سرشاخه های آلوده اغلب طویل، پیچیده، کج و معوج می شوند. برگها هم پیچیده و بدشکل شده ولی پیچیدگی برگها زیاد محسوس نیست.

عامل بیماری
بیماری انبونک به وسیله Taphrina pruni (Fuck)Tul. ایجاد می شود، مشخصات میسلیوم قارچ مانند عامل بیماری پیچیدگی برگ هلو می باشد. آسکها استوانه ای چماقی شکل، به اندازه 17- 5 × 35 – 17   میکرومتر هستند. هر آسک معمولا محتوی 8 آسکوسپور گرد یا بیضوی به اندازه 7- 4 × 7- 3 میکرومتر می باشد.

زیست شناسی
چرخه زندگی عامل بیماری انبونک آلو به دقت مطالعه نشده است. احتمالا طرز زندگی عامل این بیماری شبیه به چرخه زندگی عامل بیماری پیچیدگی برگ هلو می باشد. آلودگی اولیه در بهار ممکن است توسط کنیدیهایی صورت گیرد که فصلهای تابستان تا بهار آینده را روی سرشاخه و جوانه ها گذرانیده اند. قارچ عامل بیماری خیارک یا انبونک آلو زمستان را زیر پوست درخت آلو سپری می کند و در بهار هنگام ظهور گل وارد تخمدان می گردد. در این بیماری خسارت بیشتر متوجه میوه هاست. آسکها غالبا روی سطح میوه های آلوده تشکیل می گردند. خروج آسکوسپورها و جوانه زدن آنها موجب می شود تا سطح میوه به رنگ خاکستری گردد. سلولهای میان بر و درون بر میوه های آلوده در اثر هیپرتروفی یا هیپرپلازی رشد فوق العاده پیدا می کنند و سبب می شوند تا میوه ها دراز، توخالی و شبیه به خیار کوچک یا غلاف لوبیا گردند.

مبارزه
جمع آوری میوه های آلوده همراه با قطع و سوزانیدن شاخه های بیمار، یکی از راههای مؤثر برای پیشگیری این بیماری است. سمپاشی درختان با استفاده از ترکیبات مسی نظیر ترکیب بردو (8- 4- 100) و کوپراویت ده در هزار در زمستان کمی قبل از متورم شدن جوانه ها توصیه می شود.








کپی با ذکر منبع




داغ کن - کلوب دات کام
نظرات() 


 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر
نظرات پس از تایید نشان داده خواهند شد.


شبکه اجتماعی فارسی کلوب | Buy Website Traffic