نویسنده :EL! Z
تاریخ:یکشنبه 19 مرداد 1393-06:44 ب.ظ

بیماری درختان میوه هسته دار - غربالی درختان میوه هسته دار

غربالی درختان میوه هسته دار  Wilsonomyces carpophilus

این بیماری دراکثر نقاط ایران از جمله شمال کشور در انواع درختان میوه هسته دار (هلو، شلیل، گیلاس، آلبالو، بادام، گوجه و زردآلو) وجود دارد که خسارت عمده این بیماری روی درختان زردآلو است. این بیماری در زردآلو نه تنها موجب ضعیف شدن درخت می شود بلکه به دلیل ایجاد زگیلهایی روی میوه از مرغوبیت صادراتی آن می کاهد و مزه نامطبوعی به میوه می دهد.





علایم بیماری
این بیماری غالبا به برگ، میوه و سرشاخه های درختان میوه هسته دار حمله می کند. روی برگ لکه های نکروتیک ارغوانی رنگی به قطر 3 تا 10 میلی متر به وجود می آیند. در آلودگی دیروقت به علت ضخامت برگها و عدم وجود رطوبت کافی سوراخهای ریز و سنجاقی ایجاد می شوند. در اطراف این لکه ها حاشیه ای به رنگ سبز یا زرد ظاهر می گردد و سپس با تشکیل لایه جداکننده لکه های برگ سریعا به کمک باد از متن پهنک جدا می شوند و حالت غربالی به برگ می دهند. در انگلیسی به این بیماری Shot hole می گویند.
روی میوه زردآلو موقعی که به اندازه پسته است علایم بیماری به صورت تاولهای برجسته به رنگ ارغوانی تا قهوه ای به وجود می آید. تعداد لکه ها در سطح فوقانی میوه بیشتر است. علایم این بیماری تاکنون روی میوه بادام و آلو مشاهده نشده است. روی میوه گوجه سبز ممکن است ترشح صمغ، بدون ظهور لکه های مشخص دیده شود. علایم آلودگی روی میوه هلو به دو صورت ظاهر می شود. یکی به صورت ریزش میوه موقعی که میوه ها می رسند و دوم ایجاد لکه های قهوه ای روی میوه و ناهموار شدن سطح آنهاست. در ایران علایم نوع اول دیده می شود. روی میوه گیلاس لکه قهوه ای تیره ظاهر می شود و سپس تا عمق هسته پیش رفته، خشک و سیاه می شود. در آلبالو علایم روی میوه شبیه به گیلاس بوده، ولی عمق فرورفتگی لکه ها کمتر است. 
روی شاخه های زردآلو زخمهای ارغوانی به قطر چند میلی متر تشکیل می شود. در سرشاخه های آلو و گوجه علایمی بروز نمی کند. در سرشاخه های بادام لکه های گرد و بیضوی به قطر یک تا چند میلی متر ظاهر می گردند. رنگ لکه ها قهوه ای و در وسط روشن تر و شبیه چشم می باشند. گاهی لکه ها ترک می خورند و از آنها صمغ ترشح می شود. در سرشاخه های هلو و بادام نیز زخم یا شانکر ایجاد می شود.
صمغ زدگی سرشاخه های هلو بیشتر از بادام است. در شاخه های گیلاس زخمهای قایقی شکل به اندازه چند میلی متر تشکیل می شوند.

عامل بیماری
عامل بیماری Wilsonomyces carpophilus (در برخی منابع، Stigmina carpophila ) است. قبلا به عامل این بیماری Coryneum beijerinckii اطلاق می شد. در این قارچ کنیدیها کشیده و به رنگ زیتونی هستند و هر یک 4 تا 6 سلولی می باشند.
غربالی شدن برگهای درختان منحصرا به وسیله قارچ فوق نمی باشد بلکه قارچ Phyllostica ، باکتری Pseudomonas syringae ، ویروس لکه حلقوی هلو (Peach Ring Spot Virus = PRSV) سوراخهایی در برگ شبیه به بیماری غربالی ایجاد می کنند. برای تشخیص قطعی باید به علایم بیماری درروی میوه و سرشاخه های درختان توجه نمود.

زیست شناسی
زمستان گذرانی عامل بیماری به صورت کنیدیوم یا میسلیوم در داخل جوانه ها و یا میسلیوم در سرشاخه هاست. کنیدیهایی که در برگهای جوان و یا زخمهای شاخه ها تشکیل می شوند می توانند به کمک باران خصوصا باران توأم با باد بیماری را منتشر نمایند. روی میوه ها و برگهای مسن معمولا کنیدیوم تشکیل نمی گردد. آلودگی در تمام طول فصلهای پاییز و بهار ممکن است صورت گیرد.

مبارزه
هرس شاخه های آلوه و سوزانیدن آنها موجب کاهش آلودگی در سال بعد می شود. بهترین راه کنترل بیماری غربالی سمپاشی درختان با قارچکش هاست. برای این منظور می توان از سموم توپسین ام، زیرام، کاپتان، فربام به نسبت دو تا سه در هزار استفاده نمود. سمپاشی باید در پاییز بعد از ریزش برگها و قبل از شروع باران برای جلوگیری از آلودگی شاخه و جوانه ها و همچنین در اوایل بهار برای جلوگیری از آلودگی برگ و میوه انجام شود. در اواخر زمستان نیز برای کنترل بیماری می توان درختان را قبل از باز شدن جوانه ها با محلول بردو دو درصد سمپاشی کرد.











کپی با ذکر منبع




داغ کن - کلوب دات کام
نظرات() 


reza
پنجشنبه 15 مرداد 1394 01:38 ب.ظ
عالی بود
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر
نظرات پس از تایید نشان داده خواهند شد.


ساخت وبلاگ در میهن بلاگ

شبکه اجتماعی فارسی کلوب | اخبار کامپیوتر، فناوری اطلاعات و سلامتی مجله علم و فن | ساخت وبلاگ صوتی صدالاگ | سوال و جواب و پاسخ | رسانه فروردین، تبلیغات اینترنتی، رپرتاژ، بنر، سئو